Medierea muncii și dezvoltarea carierei

Bursa locurilor de muncă - Mehedinți
AJOFM Mehedinţi va organiza Bursa Generală a Locurilor de Muncă pe 17 mai 2024, la Palatul Cultural Theodor Costescu.
Bursa va începe la ora 10.00, în sala GHEORGHE ANGHEL, din Drobeta Turnu Severin, bulevardul Carol I nr 4. Scopul final urmărit fiind acela ca un număr cât mai mare de persoane să poată găsi un loc de muncă corespunzător pregătirii lor profesionale. La acest târg de locuri de muncă pot participa toate persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă.
Pentru buna organizare şi desfăşurare a acestei acţiuni au fost întocmite: materiale publicitare, invitaţii de participare, chestionare pentru solicitanţii de locuri de muncă şi angajatori, catalogul agenţilor economici participanţi.
De la inceputul lunii aprilie 2024 salariaţii AJOFM Mehedinţi au demarat acţiunile de contactare a agenţilor economici şi de invitare a acestora să participe la acest târg de locuri de muncă. Până la această dată, din cei peste 130 angajatori contactaţi, 59 dintre aceştia si-au confirmat participarea la această bursă. Numărul total al locurilor de muncă oferite de aceștia fiind de 440, din care 24 pentru persoanele cu studii superioare.
Informaţii suplimentare privind modul de organizare şi desfăşurare a acestei noi ediţii a bursei locurilor de muncă pot fi obţinute:
- de la sediul AJOFM Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin, bd Carol I nr 3,
- telefon 0252/319029,
- e-mail: ajofm.mh@anofm.gov.ro, unde se pot depune şi ofertele privind locurile de muncă vacante ce vor fi oferite în cadrul acestei acţiuni.

Bursa locurilor de muncă - Olt
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt organizează vineri - 17 mai 2024, incepând cu ora 9.00, BURSA GENERALĂ A LOCURILOR DE MUNCĂ.
Evenimentul se va organiza în:
- Slatina – Casa de Cultura a Sindicatelor
- Caracal – sediul Agentiei Locale Caracal
şi se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a raportului de muncă pe termen mediu şi lung.
Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creşterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, existând posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitantul locului de muncă.
Până la această dată au fost contactaţi 110 agenţi economici, din care 44 au confirmat participarea, cu un număr de 531 locuri de muncă vacante, din care 36 sunt pentru persoanele cu studii superioare, principalele meserii fiind : inginer, specialist in domeniul calitatii, electrician, gestionar depozit, mecanic auto, operator masini, operator introducere date, casier, lucrator comercial, confectioner, ambalator manual si muncitori necalificati.
Subliniem că participarea la acest eveniment este gratuită atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și pentru angajatori.

Bursa locurilor de muncă - Dolj
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj va organiza, în data de 17 mai 2024, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, eveniment care se va desfăşură la sediul Casei Tineretului din Craiova, începând cu ora 09.00.
Bursa Generală a Locurilor de Muncă reprezintă o oportunitate pentru toţi solicitanţii de locuri de muncă interesaţi de a cunoaşte mai bine piaţa muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru a putea astfel să aleagă un loc de munca, conform pregătirii lor profesionale, sau în ultimă instanţă să se (re)orienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi mai mari de angajare pe termen mediu şi lung.
"Invităm agenții economici, persoanele în căutarea unui loc de muncă dar și reprezentanții instituţiilor interesate de domeniul pieței muncii să participe, într-un cadru organizat, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, pe 17 mai 2024", spun reprezentanții AJOFM Dolj.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot testa piața muncii, pot afla care sunt meseriile cele mai căutate, care sunt competențele și abilitățile care cresc șansele de a obține un loc de muncă, pot negocia direct un pachet salarial.
Toți cei prezenți vor afla de la organizatori informații referitoare la facilităţiile oferite de Legea nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă despre măsurile active, stimulente, prime oferite angajatorilor și persoanelor înregistrate în baza de date a ANOFM, dar și despre cursurile de formare profesională organizate în regim propriu sau prin furnizorii de servicii specializate, acreditaţi.
La eveniment pot participa și celelalte categorii de persoane care nu au loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia.

Bursa locurilor de muncă - Vâlcea
În data de 17 mai 2024, începând cu ora 9.00, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea va organiza Bursa Generală a Locurilor de Muncă la sediul Universității "Constantin Brâncoveanu" din Râmnicu Vâlcea, B.dul N. Bălcescu, Nr. 39, Județul Vâlcea.
Organizarea periodică a bursei locurilor de muncă reprezintă una dintre măsurile active de combatere a şomajului si constă în întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă şi sporirea în acest fel a şanselor de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Şi în acest an, la eveniment sunt aşteptate să participe persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cei care doresc să se reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a raportului de muncă pe termen mediu şi lung.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au posibilitatea să intre în contact cu angajatorii prezenţi şi pot identifica cât mai multe variante de angajare, iar agenţii economici participanţi la bursă pot să-şi recruteze personalul direct, fără intermediari, în funcţie de cerinţele specifice locurilor de muncă pe care le oferă.
Angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante şi sunt interesaţi să participe la Bursa Generală a Locurilor de Muncă pot depune situaţia privind locurile de muncă vacante ce pot fi oferite în cadrul bursei la sediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Valcea, str. Dacia, nr. 8, etajul III sau le pot transmite pe adresa de e-mail a instituţiei –ajofm.vl@anofm.gov.ro.

Bursa locurilor de muncă - Gorj
În vederea creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă în rândul persoanelor în căutarea unui loc de muncă, AJOFM Gorj va organiza în data de 17 mai 2024, începând cu ora 10.00, în Târgu Jiu, la parterul clădirii din Campusul Studenţesc Debarcader al Universităţii Constantin Brâncuşi, din str. Tineretului nr. 1, evenimentul ”BURSA GENERALĂ A LOCURILOR DE MUNCĂ”.
Până la această dată au confirmat participarea la bursă 52 de angajatori, fiind oferite 763 locuri de muncă pentru diverse meserii: agent servicii clienți, operator introducere și validare date, lucrător gestionar, tâmplar, lucrător comercial, lăcătuş mecanic, agent de securitate, paznic, muncitor necalificat, bucătar, ajutor bucătar, ospătar, cameristă, recepționer hotel, pizzer, cofetar, patiser, maseur, electrician, operator calculator, lăcătuș mecanic, agent vânzări, croitor, strungar, stivuitorist, mecanic auto, șofer, crescător păsări, manipulant mărfuri, femeie de serviciu, montator instalații solare, instalator pentru sisteme fotovoltaice solare, etc, iar pentru absolvenții de studii superioare sunt până în prezent 14 locuri de muncă vacante ca și economist, consilier juridic, medic veterinar, administrator pensiune turistică, inginer, programator, etc.
"Reamintim că atât anumite categorii de persoane care se angajează cu normă întreagă în perioada în care sunt înregistraţi la AJOFM Gorj, cât şi angajatorii care au locuri de muncă disponibile, pot beneficia de sprijin financiar oferit în condițiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante sunt rugaţi să participe la această acţiune", a informat conducerea AJOFM Gorj.
ANALIZA PIEȚEI MUNCII ÎN REGIUNII SUD-VEST OLTENIA
Medierea muncii este activitatea prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu.
Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a identifica locurile de muncă vacante la angajatori şi a le face cunoscute persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
Serviciile de mediere pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă se acordă gratuit de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi constau în:
a) informaţii privind locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare a acestora prin publicarea, afişarea, organizarea de burse ale locurilor de muncă;
b) mediere electronică având ca scop punerea automată în corespondenţă a cererilor şi ofertelor de locuri de muncă prin intermediul tehnicii de calcul;
c) preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora.
În vederea realizării măsurilor pentru stimularea ocupării forţei de muncă, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a întocmi, pentru fiecare persoană în căutarea unui loc de muncă, planul individual de mediere.
Pentru şomerii care beneficiază de indemnizaţii de şomaj, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, participarea la serviciile de mediere, la solicitarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi, este obligatorie.
Şomerii care nu beneficiază de indemnizaţii de şomaj trebuie să depună o cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pentru a fi luaţi în evidenta în vederea medierii şi, în cazul neîncadrării în muncă, să reînnoiască cererea la 6 luni.
Dezvoltarea carierei
Cariera profesională reprezintă o succesiune de funcții care se derulează în sens ascendent în ceea ce privește prestigiul profesional. Fiecare persoană poate trece, în mod ordonat sau aleatoriu, printr-un traseu al locurilor de muncă de-a lungul vieții sale. Acest traseu de cele mai multe ori este rezultanta care urmărește schimbările de preferințe, atitudine, experiență și comportament ale individului. Prin gestionarea carierei, ne reprezentăm imaginea care proiectează un proces de lungă durată, ce presupune autoanaliza sau analiza personală, dezvoltarea personală, planificarea carierei, crearea profilului personal, stabilirea nevoilor psihologice, alegerea unui domeniu de activitate adecvat, precum și orice alte măsuri care se impun și este necesar a fi adoptate în parcursul către succesul profesional. În ceea ce privește dezvoltarea carierei, uneori fiind numită dezvoltarea profesională, putem afirma că acesta este un proces complex, mult mai amplu decât ceea ce numim pregăirea profesională – care are ca obiectiv principal însușirea cunoștințelor utile în raport cu o poziție profesională vizată. Scopul prezentului material este acela de a propune abordarea dezvoltării unei cariere de succes prin dezvoltarea personală, considerând utile punctarea câtorva aspecte ce pot influența o carieră individuală să se dezvolte.
Atingerea succesului profesional se află în strânsă legătură cu nevoile personale ale fiecărei persoane, respectiv:
- Abilități de comunicare și relaționare interpersonale;
- Autocunoaștere, constiința, compasiune, îngrijire și reflecție de sine;
- Rezolvarea problemelor;
- Agilitate cognitivă și adaptabilitate;
- Managementul conflictelor;
- Aptitudini organizatorice;
- Mentalitate de creștere și muncă în echipă.
Formarea profesională
Formarea profesională este o metodă de perfecționare ce te poate ajută să acumulezi noi cunoștințe și abilități. Acestea îți pot crește șansele de a avansa mai repede la locul de muncă și să te îndrepți către oportunități profesionale mai avantajoase.
Am scris în articolele anterioare despre importanța carierei și găsirea unui drum profesional.
Este necesar să vedem cariera mai mult ca pe o călătorie, decât o destinație, această fiind un traseu parcurs prin învăţare şi muncă. Pentru dezvoltarea unei cariere trebuie să ne poziționăm deschis față de ideea că pentru a deveni cu adevărat specialist întotdeauna vom avea noi lucruri de învățat.
Formarea profesională este o formă de perfecționare ce te ajută să te adaptezi la dinamica din piața muncii.
Dacă ar fi să ne gândim la un cuvânt prin care să definim piața muncii, cred că printre primele care ne-ar veni în minte ar fi dinamică. Dacă piața locurilor de muncă este dominată de schimbare, înseamnă că și noi trebuie să ne adaptăm.
Pregătirea din școală, studiile, educația și cursurile pe care le facem sunt importante. Ele sunt cele care la început de drum în viață ne ghidează către o anumită cale. Acestea le putem include atunci când redactăm primul nostru CV, așa cum poți afla și din articolul anterior de blog:
Cum aplici la un Job și cum îți redactezi CV-ul. Cunoștințele dobândite în perioada copilăriei și a adolescenței nu durează însă toată viață.
În societatea actuală se pune tot mai mult accent pe învăţarea continuă, văzută ca o formă de dezvoltare şi perfecţionare permanentă. Intrarea în piața muncii este startul experienței profesionale. Semnarea primului contract de muncă este poarta de intrare. Parcursul de aici înainte depinde de noi și de voința noastră!
Succesul în carieră reprezintă obiectivul multora dintre noi. O persoană ce urmărește să aibă succes are nevoie de numeroase abilităţi pentru a reuși să se dezvolte. Fără dorința de a învăța și de a ne specializa în domeniile care ne pasionează, riscăm să stagnăm la un nivel inferior. De aceea, formarea profesională trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre permanente.
Ce este formarea profesională ?
Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.
Formarea profesională se poate realiza prin:
1.Participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate.
2.Stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă.
3. Stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate.
4. Ucenicie organizată la locul de muncă.
5. Alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
De asemenea, angajații pot participa și la diferite programe individuale de formare profesională, programe de training, coaching sau mentorat. Pot fi in aceeasi categorie și conferințele, activitățile de cercetare, voluntariat, diferite competiții profesionale, webinarii sau programe de internship.
Nu sunt considerate formare profesională instruirile de zi cu zi făcute de către angajator, alte pregătiri neplanificate sau pregătiri care au loc în instituții de învățământ.
Care sunt obiectivele formării profesionale?
Formarea profesională are ca obiectiv principal îmbunătățirea abilităților și însușirea de noi cunoștințe. Programele au scopul de a oferi posibilitatea angajaților de a-și îmbunătăți competențele profesionale.
Iată câteva dintre obiectivele principale:
Obținerea unei calificări profesionale.
Adaptarea angajaților la cerințele locului de muncă și ale postului respectiv.
Promovarea la locul de muncă.
Dezvoltarea carierei profesionale.
Actualizarea cunoștințelor și abilităților profesionale pentru locul de muncă respectiv.
Perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază.
Reconversia profesională pentru angajații care vor să lucreze în alt domeniu.
Dobândirea de cunoștințe avansate.
Deși toate aceste avantaje favorizează orientarea spre formarea profesională, în piața muncii încă întâlnim reticenţe de ambele părți. Unele țin de disponibilitatea timpului iar altele de investiția financiară, mai ales în perioadele de criză economică.
Încurajăm însă să se privească dincolo de aceste piedici de moment pentru că beneficiile pe care le poate aduce formarea profesională se revarsă în mod pozitiv în perioada imediat următoare atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
Formarea profesionala aduce beneficii atât pentru tine, cât și pentru angajator.
Programele de formare profesională aduc avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Este important să știi că legislația prevede că programele de formare profesională pot fi organizate fie la inițiativa angajatorului cât și la inițiativa angajatului. Participarea trebuie să fie realizată cu acordul ambelor părți, care trebuie să înțeleagă oportunitatea și să își asume participarea.
Avantajul pentru angajații este că își pot îmbunătăți abilitățile profesionale, având șansa de a promova la locul de muncă către o poziție superioară.
De exemplu, dacă lucrezi într-un depozit – angajatorul poate decide să te trimită la un curs de pentru mânuirea unui motostivuitor. Dacă lucrezi ca ajutor de bucătar, poți fi trimis la un curs de ospătar. Dacă lucrezi într-un salon de frizerie, angajatorul te poate trimite la un curs de hair-stylist. Aceste pregătiri te pot ajuta atât la locul de muncă pe care îl ai, cât și pe viitor, la alte oportunități de job.
Din punct de vedere al angajatorului, acesta va avea în echipă oameni mai performanți, capabili să aducă un plus de valoare în companie.
Programele de formare profesională vin cu drepturi și obligații reglementate prin Codul Muncii
O dată cu avantajele, apar și drepturi și obligații care trebuie respectate, de ambele părți. Acestea sunt reglementate prin Codul Muncii, pe care le găsești în formă completă aici
Angajatorii care inițiază cursuri au obligația să acopere cheltuielile de participare și să asigure toate drepturile salariale pe durata formării profesionale (vechime, salariu).
În același timp, din postura de angajat nu poți cere încetarea contractului individual de muncă pe perioada desfășurării programului. În caz contrar, va trebui să suporți toate cheltuielile.
Și tu, ca angajat, poți cere un curs de specializare atunci când consideri că te-ar ajuta să performezi mai bine.
Dacă ai găsit un curs acreditat și ai vrea să îl urmezi, poți face o cerere către angajator. Acesta este obligat să îți ofere un răspuns în termen de 15 zile. Angajatorul va decide dacă va da sau nu curs cererii tale ți care sunt condițiile în care se va desfășura.
Dacă încă ești în timpul studiilor, poți beneficia de concediu pentru susținerea unor examene universitare.
Specializarea în mai multe arii din domeniul tău îți poate oferi mai multe șanse de a avansa.
Învățarea în timpul vieții de adult este o parte foarte importantă a felului în care te dezvolți și contribuie la integrarea în societate și la succesul tău pe plan profesional. Cu cât vei fi mai specializat, eventual în mai multe arii din domeniul său de activitate, cu atât vei fi mai capabil să faci față schimbărilor.
Formarea profesională continuă și pregătirea constantă scade riscurile ieșirii de pe piața muncii. Astfel, vei avea stabilitatea pe care o căutăm cu toții și în plus o serie de avantaje profesionale.
Dobândirea de noi competențe prin cursuri de specializare ar trebui să fie o constantă a vieții noastre profesionale atât pentru a avansa în carieră cât și pentru a ne adapta mediului socio-economic, fiind mereu pregătiți să facem față schimbărilor și provocărilor.
START UP NATION 2024
Procedura de implementare a programului Start-Up Nation a fost publicată joi, 20 martie a.c., în Monitorul Oficial.
"În cea de-a patra ediție a Start-Up Nation am adus 4 îmbunătățiri majore: avem cea mai mare finanțare a programului din istorie, 100% finanțare europeană, pentru a degreva bugetul de stat, 50% avans plătit la semnare, pentru dobânzi cu 50% mai mici la bănci și folosim Inteligența Artificială pentru analizarea mai rapidă și mai eficientă a înscrierilor", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii "Start-up Nation - ROMANIA", denumit în continuare Programul, este un program de încurajare și de stimulare a înființării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), în calitate de administrator al măsurilor de sprijin, prin intermediul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT), în conformitate cu prevederile ORDONANȚEI nr. 29 din 8 august 2024 privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii "START UP NATION - ROMÂNIA" ediția 2024, finanțat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027, precum și ale ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 153 din 23 decembrie 2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale, cu modificările și completările ulterioare.
Programul pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii "START UP NATION - ROMÂNIA" ediţia 2024 are în vedere facilitarea accesului grupului-ţintă eligibil pentru participarea la activităţile programului şi asigurarea de sprijin financiar sub formă de ajutor de minimis întreprinderilor nou-înființate de către persoanelor fizice din grupul țintă.
Programul este derulat exlusiv online, pe platforma minimis.imm.gov.ro.